Bezorging door heel Europa
Gratis bezorging binnen NL&BE
Garantie? Minimaal 5 jaar lang!
Zoek
Een afbeelding die de kenmerken van een ergonomische bureaustoel toont, waaronder verstelbaarheid, lendensteun, diepe en brede zitting, ademend materiaal en draaibaarheid.

Hoe Herken Je Een Ergonomische Bureaustoel?

Picture of Bas Kuiper

Bas Kuiper

21 augustus 2023

Een goede werkhouding is van onschatbare waarde voor zowel onze gezondheid als onze productiviteit. Een essentieel onderdeel van een gezonde werkhouding is de keuze voor een ergonomische bureaustoel. Maar hoe herken je nu precies zo’n stoel en wat zijn de verschillen tussen de vaak benoemde de NEN 1335 en NPR 1813 normen?

Wat Zijn De Kenmerken Van Een Ergonomische Bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel is ontworpen om de lichaamshouding van een individu te ondersteunen en te bevorderen, waardoor het risico op lichamelijke klachten en vermoeidheid wordt verminderd. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken om op te letten bij het herkennen van een ergonomische bureaustoel:

 1. Verstelbaarheid: Een goede ergonomische bureaustoel moet verschillende verstelmogelijkheden bieden, zoals hoogteverstelling, rugleuningverstelling en armleuningverstelling. Dit stelt de gebruiker in staat om de stoel aan te passen aan zijn of haar lichaam.
 2. Ondersteuning van de onderrug: Een ergonomische bureaustoel moet een verstelbare lendensteun hebben om de natuurlijke kromming van de onderrug te ondersteunen, wat helpt om rugklachten te voorkomen.
 3. Zitting met voldoende diepte en breedte: De zitting moet groot genoeg zijn zodat je volledige ondersteuning hebt voor je dijen en je knieën in een hoek van 90 graden kunnen staan.
 4. Ademend materiaal: Het bekledingsmateriaal moet ademend en comfortabel zijn om oververhitting te voorkomen tijdens langdurig zitten.
 5. Draaibaar en beweegbaar: Een ergonomische stoel moet kunnen draaien en bewegen, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot verschillende delen van je werkplek zonder dat je je lichaam overmatig hoeft te belasten.
Een sfeervolle afbeelding van ergonomische bureaustoelen in een weelderige groene kantoorruimte, waar natuurlijk licht door grote ramen stroomt en planten zorgen voor een ontspannen en productieve werkomgeving.

NEN 1335 Norm en NPR 1813 Norm: Verschillen en Overeenkomsten

De NEN 1335 en NPR 1813 normen zijn beide richtlijnen die betrekking hebben op ergonomische bureaustoelen. Ze zijn ontwikkeld om te zorgen voor een gezonde werkhouding en om het comfort en de veiligheid van gebruikers te waarborgen. Hier zijn enkele verschillen en overeenkomsten tussen deze normen:

NEN 1335 Norm:

De NEN 1335 norm is de Nederlandse norm voor kantoormeubilair, inclusief bureaustoelen. Deze norm heeft betrekking op afmetingen, verstelbaarheid en duurzaamheid van bureaustoelen. De belangrijkste punten van deze norm zijn onder andere:

 • Minimale eisen voor afmetingen en verstelmogelijkheden van bureaustoelen.
 • Richtlijnen voor duurzaamheid en veiligheid van het meubilair.
 • Aanbevelingen voor gebruiksgemak en comfort.

NPR 1813 Norm:

De NPR 1813 is een Nederlandse Praktijk Richtlijn en gaat nog verder dan de NEN 1335 norm. Deze richtlijn houdt rekening met meer gedetailleerde aspecten van ergonomie en comfort. Enkele verschillen en aanvullingen van de NPR 1813 ten opzichte van de NEN 1335 zijn:

 • Specifieke aanbevelingen voor zithoogte, zitdiepte en rugleuninghoek voor verschillende lichaamstypes.
 • Aanbevelingen voor dynamisch zitten, waarbij beweging wordt gestimuleerd tijdens het zitten.
 • Richtlijnen voor het instellen van de stoel op basis van individuele behoeften, waaronder het gebruik van meetmethoden om de juiste instellingen te vinden.

Koop Een Ergonomische Bureaustoel Bij Chair Design

Bij Chair Design presenteren wij een divers aanbod aan ergonomische bureaustoelen die stuk voor stuk voldoen aan de minimale eisen van de NEN 1335 norm. Als dat nog niet toereikend is, hebben wij tevens diverse stoelen die conform de NPR 1813 norm zijn ontworpen voor zittend werken. Voor eventuele vragen over een van onze bureaustoelen nodigen wij je uit om contact met ons op te nemen! Ons team staat klaar om je met genoegen verder te helpen.

Conclusie

Het herkennen van een ergonomische bureaustoel gaat verder dan alleen het uiterlijk. Het gaat om verstelbaarheid, ondersteuning en comfort. Zowel de NEN 1335 als de NPR 1813 normen zijn belangrijke richtlijnen bij het kiezen van de juiste bureaustoel. Als je op zoek bent naar een standaardniveau van ergonomie, dan is de NEN 1335 norm een goede basis. Echter, als je op zoek bent naar meer gedetailleerde en persoonlijke aanbevelingen, dan biedt de NPR 1813 norm een uitgebreidere gids voor het instellen van je stoel op maat.

Ongeacht welke norm je volgt, onthoud dat jouw comfort en gezondheid op de lange termijn centraal moeten staan bij het kiezen van een ergonomische bureaustoel. Investeer de tijd om verschillende stoelen uit te proberen en kies degene die het beste past bij jouw behoeften en werkomgeving.

Meer blogs lezen:

Deze blog delen

De laatste blog posts

Bekijk de laatste industry nieuws, weetjes, technologie en meer.

Zoek

Kantoorinrichtingen.com

Reageert vaak binnen 5 minuten..

Hallo 👋
Heeft u vragen? Aarzel niet om ons een bericht te sturen via WhatsApp. Wij staan klaar om u verder te helpen!